درمان خواب سبک؛ بهترین و جدیدترین روش

این که به خاطر یک عامل محیطی کوچک یا سروصدای کاملا آرام از خواب می پرید، مشکلی است که خیلی از مردم به آن دچار هستند. به چنین حالتی خواب سبک می گویند. خواب سبک اجازه نمی دهد تا شما کیفیت خواب خوبی داشته باشید و برای همین باید درمان شوید. درمان خواب سبک نیازمند آن است تا با یک متخصص اختلالات خواب صحبت کنید و با روش های درمانی مناسب معالجه شوید. در این بخش به معرفی خواب سبک و عوامل ایجاد آن می پردازیم. سپس روش های درمانی که می توانند به شما در رفع خواب سبک کمک کنند را بیان می کنیم.

خواب سبک چیست؟

به خوابی که در آن فرد با کوچکترین اتفاق در پیرامون خود، بیداری می شود خواب سبک می گویند. این اتفاقات شامل سروصدای خیلی کم مثلا رد شدن ماشین از خیابان یا کوچه، روشن شدن لامپ، راه رفتن کسی در اتاق که فرد را از خواب بیدار می کند. حساسیت به نور، صدا و حتی حرکت خیلی کوچک در افراد مبتلا به خواب سبک وجود دارد.

پزشکان و متخصصان این حوزه همواره روش های درمانی متفاوتی را برای آن پیشنهاد می کنند. افراد مبتلا به خواب سبک بایستی قضیه را جدی بگیرند و روش های درمانی مناسب را به کار گیرند. خواب سبک باعث ناآرامی و اضطراب و تشویش در فرد می شود و نمی گذارد استراحت شبانه مفیدی داشته باشند. خواب سبک در صورتی مشکل زا می شود که فرد بصورت مکرر در طول چند شبانه روز چندین مرتبه از خواب برخیزد و خواب کاملی را تجربه نکند. راه درمان خواب سبک مراجعه به پزشک خواب است.


بهترین روش درمان خواب سبک

اگر می خواهید خواب سبک شما به کلی درمان شود، ما در کلینیک خواب اورا اسلیپ در کنار شما هستیم. این مرکز با حضور بهترین متخصصین حوزه خواب و سلامتی آماده کمک به شماست تا خواب راحتی را تجربه کنید. در این مرکز زیر نظر دکتر فریبا معینی پور، متخصص اختلالات خواب، تحت درمان قرار می گیرید و می توانید از روش های روز دنیا در درمان خواب سبک خود بهره ببرید. برای آشنایی بهتر با روش های درمان خواب سبک ابتدا باید بدانید چه موادی باعث خواب سبک می شوند و سپس آن را درمان کنید. برای مشاوره و دریافت نوبت با ما تماس بگیرید.

در ادامه به روش درمان خواب سبک، علل، علائم و عوارض آن می پردازیم می پردازیم.


علائم خواب سبک

مدام از خواب پریدن به خاطر یک عامل خیلی جزئی شایع ترین نشانه خواب سبک است. با این حال موارد دیگری نیز هستند که می توانید به خواب سبک برسید. خستگی در روز نشان از خواب ناکافی دارد و اگر مشکل دیگری در بدن نباشد، پس مشکل خواب سبک است. خواب آلودگی مستمر، تمرکز و حواس کم در کارها، بیماری های گوارشی و ضعف در قوای جسمی خود نشان از ناسالم بودن خواب دارد.

خواب سبک در انسان و علل آن

خواب انسان 4 مرحله دارد. این 4 مرحله در یک شب بصورت مداوم در ما تکرار می شود و مانند چرخه ای مستمر از مرحله 1 تا 4 را رفته و دوباره به مرحله 1 بر می گردیم.

مرحله 1 که به ان NREM می گویند کوتاه ترین مرحله است و سریع از این مرحله به مرحله 2 می رویم. در مرحله 1 بدن ضربان قلب و سرعت تنفس را کاهش می دهد تا بدن وارد دوره خواب شود

. در مرحله 2 بدن آرام تر شده و حدود 30 دقیقه طول می کشد. با ورود به مرحله 3 بدن ما وارد خواب عمیق می شود و این مرحله را خواب عمیق می گویند. مرحله 4 برای رویا دیدن است و در این مرحله بدن کاملا فلج است اما ذهن بیدار شده و ضربان قلب و فشار خون بالا می رود. مرحله 4 را مرحله REM می گویند.

خواب سبک باعث می شود تا ما به مرحله خواب عمیق نرویم و بدن ما از خواب می پرد. در واقع گاهی علل خارجی و گاهی نیز علل داخلی اجازه نمی دهد تا ما به مرحله 3 برسیم. بدن ناخداگاه دستور بیداری می دهد و بدن بیدار می شود. مرحله 3 و 4 برای بدن بسیار مهم است و در این زمان سلول ها کار ترمیم خود را انجام می دهند.

عواملی که باعث می شوند تا ما به خواب سبک دچار شویم

میزان خواب شبانه روزی

درمان خواب سبک

اگر میزان خواب ما در طول شبانه روز زیاد باشد ما دچار خواب سبک می شویم. این بدان دلیل است که بدن کمتر خسته می شود و این خستگی کم مانع از خواب مناسب و کافی خواهد شد. بطور کلی یک انسان بالغ باید 8 ساعت بخوابد و اگر بیشتر از آن بخوابد در طول شب کیفیت خوابش کاهش خواهد یافت.

سن و میزان سلامتی

افراد مسن معمولا کمتر به خواب عمیق می روند. افزایش سن در افراد باعث می شود تا میزان نیازشان به خواب کم شود. این نیاز وقتی کاهش یابد کم کم بصورت مزمن اجازه نمی دهد تا فرد به خواب عمیق برود. در نتیجه این افراد به خواب سبک دچار می شوند.

عوامل استرس زا

استرس و رنج یا نگرانی های محیطی و روانی می تواند کیفیت خواب را تحت تاثیر قرار دهد. کسانی که استرس بالایی دارند مدام به خواب سبک دچار می شوند و باید از این مشکلات کم کنند تا بتوانند خواب سالمی را تجربه نمایند.

تاثیر مراحل خواب

یکی دیگر از موارد مهم که باعث می شود تا به خواب سبک دچار شویم، مراحل خواب است. اگر در بدن مشکلی باشد که نتواند به مرحله خواب عمیق برود، به خواب سبک دچار می شود. عواملی که باعث می شود تا به خواب عمیق نرویم می تواند استرس یا بیماری های زمینه ای باشد. گاهی نیز آپنه خواب خود باعث می شود تا خواب عمیق را نتوانیم تجربه کنیم.

روش های درمان خواب سبک

درمان خواب سبک نیازمند یک تغییر اساسی در بدن است. از آنجایی که خواب سالم یک نیاز بسیار مهم است برای رسیدن به آن باید تلاش کرد. با روش های زیر می توانید به راحتی خواب سبک خود را برطرف کنید و یک خواب عمیق و سالم را تجربه نمایید.

تغییر در سبک زندگی کنونی

سبک زندگی شما باعث می شود تا خواب تان سالم شود یا دچار برخی اختلالات خواب شوید. برای مثلا نوع غذایی که مصرف می کنید در خواب شما تاثیر دارد و همچنین رفتارهای روزمره و شغل شما در میزان استرس و خواب شما موثر است. برای آن که بتوانید خواب عمیق و خوبی داشته باشید باید ورزش روزانه داشته باشید، از استرس و نگرانی های روزمره دوری کنید، تغذیه سالم و رژیم غذایی مناسب مصرف نمایید و خود را کنترل کنید تا کمتر دچار بیماری شوید. همچنین تنظیم ساعت خواب و داشتن برنامه منظم برای آن ضروری است.

رعایت بهداشت خواب

ممکن است با تغییر در سبک زندگی به خواب عمیق نرسید چرا که بهداشت خواب خود را رعایت نمی کنید. همین نکته می تواند تمام خواب شما را در طول شب تحت تاثیر قرار دهد. برای داشتن بهداشت خواب باید برنامه منظم خواب خود را اجرا کنید. سر ساعت بخوابید، سر ساعت از خواب بلند شوید، محیط خواب خود را کاملا آرام کنید و نور آن را کم نمایید. از موسیقی آرام و عود جهت آرامش بخشیدن به خواب خود استفاده کنید.

مراجعه به پزشک خواب

درمان خواب سبک

بهترین روش برای آن که از خواب سبک، راحت شوید مراجعه به یک دکتر خواب است. دکتر خواب می تواند با معاینه شما اصلی ترین دلیل خواب سبک تان را پیدا کند و بهترین روش درمانی را پیشنهاد دهد. اگر خواب سبک شما با روش های بالا حل نشد، قطعا با مراجعه به کلینیک درمان اختلالات خواب می توانید درمان شوید.

عوارض خواب سبک

خواب سبک اگر درمان نشود عوارضی در بدن ایجاد می کند. معمولا تاثیر خواب سبک بر بدن بسیار زیاد است و شایع ترین نوع آن آسیب مغزی است. سایر عوارض خواب سبک عبارتند از:

آسیب به مغز و سلول های مغزی

همانطور که خواب سالم و کافی برای بدن مفید است و به سلامتی آن کمک می کند، خواب سبک به متابولیسم بدن ضربه می زند و مانع از ترمیم سلول ها می شود. بدن اگر بصورت طولانی مدت به خواب سالم دست پیدا نکند کم کم آسیب دیده و در کار آن اختلال ایجاد می شود. این اختلال روی مغز تاثیر زیادی دارد و عصب های مهم مغز از کار می افتد.

کاهش تمرکز در انسان و افزایش حواس پرتی

خواب سالم تمرکز را در انسان بالا می برد و خلاقیت را شکوفا می کند. حال آن که خواب سبک به دلیل عمیق نشدن خواب اجازه استراحت و ریتم سالم به حواس انسان را نمی دهد. حواس پرتی و کاهش مرکز از نشانه های بارز مشکل خواب است.

خواب آلودگی در طول روز

خواب آلودگی در طول روز اگر بصورت موقت باشد مشکلی ندارد، اما در خواب سبک این مشکل بصورت مزمن در فرد به وجود می آید. خواب آلودگی یک نشانه بارز از مشکل در خواب شبانه است که باعث می شود تمرکز و حواس در طول روز کاهش یابد. از طرفی مانع فعالیت های نیازمند تمرکز بالا می شود.

کمبود خواب و بی خوابی های شبانه

خواب سبک اجازه نمی دهد تا بدن به اندازه کافی استراحت کند و مدام فرد از خواب بیدار می شود. این بیدار شدن روی ساعات خواب فرد تاثیر گذاشته و از مقدار آن می کاهد. بدن انسان به 8 ساعت خواب نیاز دارد حال آن که یک فرد با خواب سبک در طول شب چندین بار بیدار می شود و مقدار خوابش شاید به حدود کمتر از 6 ساعت برسد.

افزایش احتمال ابتلا به دیابت نوع 2

دیابت یا قند خون بالا نتیجه خواب ناسالم است. دیابت نوع دو در تمام اختلالات خواب از جمله بی خوابی، خواب آلودگی مزمن، خواب سبک و سنگین بروز می کند. این اختلال نشان از مشکل خواب و تغییر در متابولیسم سوخت و ساز بدن است که باعث می شود تا یک سری هورمون ها نامنظم کار کنند.

کلام آخر

خواب عمیق بسیار برای انسان مهم است. با خواب عمیق بدن ما می تواند آسیب های وارده در طول روز به خود را ترمیم کند. حال آن که اگر به خواب سبک دچار شویم این آسیب ها ترمیم نشده و بدن دچار مشکلات زیادی می شود. برای همین بهتر است به یک کلینیک تخصصی برای درمان اختلالات خواب خود مراجعه کنیم. بهترین مرکز برای درمان خواب سبک، درمان بی خوابی، درمان آپنه خواب، درمان خروپف، درمان خواب سنگین و تهیه دستگاه درمان خروپف و آپنه خواب (دیودایس دهانی) کلینیک خواب اورا اسلیپ است که کادر درمانی حرفه ای و تجهیزات روز دنیا برای درمان را در اختیار دارند. در این مرکز به صورت تخصصی تمامی اختلالات خواب شناسایی و درمان می شود. همچنین بخش مشاوره آنلاین این کلینیک به شما راهنمایی های لازم را ارائه می دهند.

سوالات متداول

فرق خواب سبک و خواب سنگین در چیست؟

در خواب سبک فرد به خواب عمیق فرو نمی رود و در مرحله 2 از خواب بیدار می شود. در واقع خواب عمیق که لازمه ترمیم بدن از آسیب ها است در خواب سبک وجود ندارد یا به ندرت پیش می آید. حال آن که خواب سنگین خوابی است که فرد بیش از حد می خوابد. در خواب سنگین مرحله سوم خواب یعنی خواب عمیق اتفاق می افتد و مدت آن نیز بیشتر است.

درمان خواب سبک به چه صورت است؟

خواب سبک با روش های متعددی قابل درمان است. بهترین روش درمان خواب سبک مراجعه به مرکز درمان اختلالات خواب است زیرا پزشکان متخصص در حوزه خواب می توانند براحتی مشکل آن را شناسایی و درمان کنند. با تغییر در سبک زندگی و رعایت بهداشت خواب می توان تا حدودی خواب سبک را کاهش داد.

برای درمان خواب سبک پزشکان چه روش هایی را پیشنهاد می دهد؟

معمولا پزشکان با روش های خاص مانند دارو یا برنامه ریزی برای خواب، این مشکل را درمان می کنند. اما آنچه که بین بیماران یکسان نیست نوع خواب سبک شان است. در نتیجه بهتر است به پزشک خواب برای درمان مراجعه کنیم زیرا ایشان با همه روش های درمانی خواب سبک آشنا هستند.

خطرناک ترین عوارض خواب سبک چیست؟

خواب سبک اگر بصورت مزمن ادامه داشته باشد بسیار خطرآفرین است. به این خاطر که مستقیما بر سلول های مغز و عصب تاثیر می گذارد و سوخت و ساز بدن انسان را مختل می کند. برای همین بهتر است در صورت تکرار خواب سبک به پزشک مراجعه شود.

چطور با تغییر سبک زندگی خواب سبک را درما کنیم؟

بهتر است قبل از درمان خواب سبک علت آن را توسط پزشک خواب تشخیص دهید. با تغییراتی در ساعات خواب، محیط و رعایت بهداشت خواب می توان به درمان خواب سبک کمک کرد. رژیم غذایی مناسب و مصرف آرام بخش ها می تواند بر خواب سالم ما موثر باشد و کمک کند تا خواب باکیفیت تری را تجربه کنیم.