خواب زیاد نشانه چیست؛ علل و مقدار خواب کافی
طبیعی است که افراد هر ازچندگاهی احساس خواب آلودگی داشته باشند، به خصوص بعد از یک روز طولانی. با این وجود، خواب آلودگی بیش از حد میتواند زندگی فرد را مختل کند و انجام فعالیتهای روزانه برای فرد دشوار میشود.
برخی از شایعترین دلایل خواب آلودگی بیش از حد شامل نخوابیدن به اندازه کافی و کیفیت پایین خواب میباشد. در برخی موارد، خواب آلودگی بیش از حد میتواند ناشی از یک اختلال خواب یا یک بیماری زمینهای دیگر باشد.
به منظور کسب اطلاعات در مورد دلایل مختلف خواب آلودگی بیش از حد و نیز علائم و گزینههای درمانی، ادامه مطلب را بخوانید.
دلایل خواب زیاد
شناسایی خواب آلودگی بیش از حد میتواند دشوار باشد، زیرا ممکن است برای افراد مختلف معانی مختلفی داشته باشد.
به طور کلی، احساس خستگی و خواب آلودگی است که در طول روز یا بیشتر از چند روز ادامه پیدا میکند. خواب آلودگی بیش از حد یک مشکل نسبتا شایع است. مطالعهای در سال 2019 در Nature Communications بیان میکند که 10-20 درصد افراد تا حدودی با خواب آلودگی بیش از حد دست و پنجه نرم میکنند.
چندین دلیل احتمالی برای خواب آلودگی بیش از حد وجود دارد که هر یک از آنها دارای درمانهای خاص خود هستند.
محرومیت از خواب
محرومیت از خواب وقتی رخ میدهد که فرد به اندازه کافی نمیخوابد. آکادمی پزشکی خواب آمریکا (AASM) بیان میکند که افراد بزرگسال هر شب بین 7 الی 8 ساعت خواب نیاز دارند تا روز بعد احساس هوشیاری داشته باشند.
با این وجود، بر طبق AASM، حدود 20 درصد از افراد بزرگسال به اندازه کافی نمیخوابند. فردی که در طول شب به اندازه کافی نمیخوابد، به احتمال زیاد خواب آلودگی بیش از حد را روز بعد تجربه خواهد کرد. افرادی که به طور منظم نمیتوانند به اندازه کافی بخوابند ممکن است دائما احساس خستگی کنند.
برخی از دلایل محرومیت از خواب عبارتند از:
- ساعات کاری طولانی یا متغیر
- تعهدات شخصی
- یک شرایط پزشکی زمینهای
بیماریهای زمینهای به درمان خاص خود نیاز دارند. در اکثر موارد دیگر، تغییرات ساده در سبک زندگی معمولا موجب بهبود مدت زمان و کیفیت خواب فرد میشود.
بی خوابی
بی خوابی یک وضعیت خواب است که در آن فرد در خوابیدن دچار مشکل میشود. افرادی که به بی خوابی دچار میشوند، به شدت احساس خواب آلودگی میکنند اما نمیتوانند بخوابند یا در خواب بمانند.
افراد ممکن است به روشهای مختلف بی خوابی را تجربه کنند. برخی از شایعترین علائم عبارتند از:
- ناتوانی در خوابیدن
- بیدار شدن مداوم در طی شب
- بیدار شدن در سالعات اولیه صبح و ناتوانی در دوباره خوابیدن
تشخیص بی خوابی ممکن است دشوار باشد. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) بیان میکند که پزشکان معمولا با رد سایر اختلالات خواب احتمالی، بی خوابی را تشخیص میدهند.
درمان بی خوابی
درمان بی خوابی خود شامل ترکیبی از درمانهای مختلف است. برخی از آنها عبارتند از:
- داروهای آرامبخش – خوابآور
- داروهای ضد افسردگی
- تکنیکهای رفتاری برای ترویج خواب منظم
آپنه انسدادی خواب
آپنه خواب اختلالی است که در آن تنفس فرد به طور موقتی در طول خواب قطع میشود. آپنه خواب یکی از دلایل شایع خواب آلودگی بیش از حد در روز بعد است. دو نوع آپنه خواب وجود دارد:
- آپنه انسدادی خواب (OSA): آپنه انسدادی خواب وقتی رخ میدهد که بافتهای نرم در پشت گلو دچار فروپاشی میشوند و جریان هوا را مسدود میکنند.
- آپنه خواب مرکزی (CSA): آپنه خواب مرکزی وقتی رخ میدهد که مغز نمیتواند به ماهیچههای تنفسی سیگنال ارسال کند که نفس بکشند.
برخی از افراد آپنه ترکیبی را تجربه میکنند که ترکیبی از آپنه انسدادی خواب و آپنه خواب مرکزی است.
دورههای آپنه خواب ممکن است دهها یا حتی صدها بار در طول یک شب رخ دهند. در نتیجه، آنها به شدت چرخه خواب فرد را مختل میکنند.
علائم شایع آپنه خواب شامل خروپف بسیار بلند و نفس نفس زدن در طول شب است.
در طی یک دوره آپنه خواب، بدن فرد به طور موقت با کمبود اکسیژن مواجه میشود. این کمبود اکسیژن منجر به مشکلات دیگر مانند ضربان قلب نامنظم میشود. با گذشت زمان، این میتواند موجب بروز بیماریهای مزمن مانند فشار خون بالا و بیماری قلبی در فرد شود.
آپنه خواب به طور معمول وقتی رخ میدهد که فرد اضافه وزن داشته باشد. اگر این چنین است، کاهش وزن اولین گام توصیه شده در درمان خواهد بود.
درمان آپنه خواب
دو روش رایج برای درمان آپنه خواب عبارتند از:
- دستگاههای فشار مثبت راه هوایی: این دستگاهها از دستگاهی تشکیل شدهاند که به ماسکی متصل میشود که فرد روی صورت خود میزند. این دستگاه هوای تحت فشار را در حین خواب به گلوی افراد میرساند. هوا از فروپاشی بافتهای نرم گلو جلوگیری میکند.
- دستگاه داخل دهان (دیوایس دهانی): این وسایل شبیه محافظ دهان یا دستگاه ارتودنسی هستند. این دستگاهها در هنگام خواب فک پایین را کمی به جلو نگه میدارند. این موقعیت از جمع شدن بافتهای نرم پشت گلو و مسدود شدن راههای هوایی جلوگیری میکند.
سندرم پای بیقرار
سندرم پای بیقرار (RLS) به اصرار غیرقابل کنترل برای حرکت دادن پاها در هنگام استراحت اشاره دارد. این وضعیت معمولا باعث ایجاد احساس ناراحتی در پاها میشود.
سندرم پای بیقرار هم در هنگام خواب و هم در بیداری رخ میدهد. افرادی که در بیداری این سندرم را تجربه میکنند ممکن است در خوابیدن دچار مشکل شوند.
اگر سندرم پای بیقرار در شب رخ دهد، ممکن است باعث اسپاسم یا تکرار مکرر پاها در طول شب شود. اگرچه این ممکن است برای بیدار کردن فرد کافی نباشد، اما مانع از عمیق شدن خواب میشود. در نتیجه، فرد ممکن است روز بعد احساس خستگی و خواب آلودگی کند.
برخی از دانشمندان بر این باورند که سندرم پای بیقرار به دلیل ناهنجاری در انتقالدهنده عصبی دوپامین رخ میدهد که نقش مهمی را در کنترل حرکات ماهیچههای ایفا میکند.
درمان سندرم پای بیقرار
برخی از تغییرات در سبک زندگی برای افراد مبتلا به موارد خفیف سندرم پاهای بیقرار مفید است. این تغییرات عبارتند از:
- اتخاذ عادات خوب خواب
- ورزش منظم
- ترک سیگار
افراد مبتلا به موارد دشوارتر RLS ممکن است به مصرف دارو برای تنظیم سطح دوپامین و آهن در بدن نیاز داشته باشند.
نارکولپسی یا حمله خواب
نارکولپسی یک بیماری عصبی است که باعث میشود فرد به طور ناگهانی و در زمان نامناسب به خواب برود. افراد مبتلا به نارکولپسی معمولا خواب آلودگی شدید و مداومی را در طول روز تجربه میکنند. بیشتر افراد مبتلا به این بیماری یک یا چند مورد از علائم زیر را دارند:
- اختلالات خواب
- فلج خواب
- توهمات
درمان نارکولپسی یا حمله خواب
درمان معمولا شامل مصرف داروهای محرک است که به فرد کمک میکند تا بیدار بماند. داروهای ضد افسردگی نیز به کنترل توهمات و دورههای فلج خواب کمک میکنند.
پزشکان همچنین ممکن است توصیه کنند که افراد چند چرت خوب در طول روز داشته باشند، زیرا این میتواند علائم نارکولپسی را بهبود بخشد.
افسردگی
افسردگی ممکن است به مشکلات خواب ازجمله خواب آلودگی بیش از حد در طول روز و نیز پرخوابی یا خوابی که موجب آرامش نمیشود، منجر شود. به این ترتیب، مشکلات خواب به علائم افسردگی کمک میکنند.
خستگی عمومی و در طول روز در میان افراد مبتلا به افسردگی رایج است. سایر علائم افسردگی عبارتند از:
- احساس غم و اندوه
- احساس ناامیدی
- احساس اضطراب
- مشکل در تمرکز
- مشکل در به خاطر سپردن جزئیات
درمان افسردگی
درمان افسردگی شامل دارودرمانی، رواندرمانی یا ترکیبی از هر دو است. انواع مختلفی از داروهای ضدافسردگی در دسترس هستند. یک فرد میتواند با پزشک خود در مورد بهترین دارویی که برای او مناسب است، صحبت کند.
رواندرمانیهای معمول برای افسردگی شامل درمان رفتاری شناختی (CBT) و درمان میان فردی است. با توجه به انجمن اضطراب و افسردگی آمریکا، به نظر میرسد این درمانها به ویژه در درمان افسردگی موثر هستند.
مصرف داروهای خاص
در برخی موارد، خواب آلودگی در طول روز ممکن است یکی از عوارض جانبی مصرف یک داروی خاص مانند موارد زیر باشد:
- آنتی هیستامینها
- داروهای ضد روانپریشی
- داروهای ضدافسردگی
- داروهای اضطراب
- داروهای فشار خون بالا
مهم است که عوارض جانبی هر دارو را با پزشک خود در میان بگذارید. اگر تحمل عوارض جانبی مانند خواب آلودگی برای شما دشوار هستند، پزشک میتواند تغییر در نوع و دوز دارو را تجویز کند.
علائم خواب زیاد
خواب بیش از حد به خودی خود یک اختلال نیست، اما نشانهای از خواب ناکافی یا وجود یک بیماری زمینهای است. افرادی که خواب بیش از حد را تجربه میکنند، ممکن است علائم زیر را متوجه شوند:
- خستگی
- مه ذهنی
- ناتوانی در تمرکز
- گیجی
- سستی
خواب بیش از حد همچنین ممکن است موجب موارد زیر شود:
- مشکل در بیدار شدن یا بلند شدن از رختخواب در صبح
- احساس تنبلی و بی انگیزگی در طول روز
- چرت زدن مکرر در طول روز
- به خواب رفتن در زمانهای نامناسب، مانند هنگام رانندگی یا هنگام غذا خوردن
- وقفه در توجه
- از دست دادن اشتها
- مشکل در یادآوری وقایع در طول روز
- مشکل در تمرکز
- تحریک
- عملکرد ضعیف در فعالیتهای کار یا مدرسه
اگر خواب بیش از حد در نتیجه یک بیماری زمینهای باشد، فرد ممکن است علائم دیگری را نیز تجربه کند.
تشخیص خواب زیاد
تشخیص درست دلیل اصلی خواب بیش از حد در یافتن بهترین درمان بسیار اهمیت دارد. در طول روند تشخیص، پزشک سوالاتی را در مورد داروهایی که فرد مصرف میکند و سبک زندگیش میپرسد. پزشک همچنین ممکن است سوالات مرتبط با سلامت روان مطرح کند.
در برخی موارد، پزشک متخصص اختلالات خواب ممکن است تستهای تشخیصی زیر را تجویز کند:
- یک مطالعه خواب به نام پلی سومنوگرافی: این آزمایش امواج مغزی، سطح اکسیژن و حرکات بدن فرد را در طول خواب برای ارزیابی چرخه خواب او ثبت میکند.
- نوار مغز یا الکتروانسفالوگرام: این تست غیرتهاجمی فعالیت الکتریکی مغز را ثبت میکند.
درمان کلی برای خواب بیش از حد
درمان خاص برای خواب بیش از حد کاملا به دلیل اصلی آن بستگی دارد. بیشتر متخصصان مراقبتهای پزشکی نمیخواهند داروهای به شدت اعتیادآور را برای کمک به خواب تجویز کنند و افرادی که داروهای خواب را دریافت میکنند نباید هر روز آنها را مصرف کنند.
با این حال، برخی تغییرات کلی در سبک زندگی ممکن است به افراد کمک کند خواب شبانه بهتری داشته باشند. این شامل:
- داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل
- محدود کردن مصرف کافئین و الکل
- ورزش منظم
- ایجاد یک محیط خواب آرام
- حمام آب گرم قبل از خواب
- داشتن یک برنامه خواب ثابت
مقدار خواب در رده های سنی گوناگون
همانطور که می دانید، مقدار خواب در رده های سنی مختلف، متغیر است. در ادامه میزان خواب در رده های سنی مختلف را برایتان بیان می کنیم:
1. نوزادان تازه بدنیا آمده : 14 الی 17 ساعت
2.نوزادان بزرگ تر: 12 الی 25 ساعت
3.کودکان نوپا : 11 الی 14 ساعت
4.کودکان 5 تا 6 سال : 10 الی 13 ساعت
5.کودکان مدرسه ای : 9 الی 11 ساعت
6.نوجوانان : 8 الی 10 ساعت
7. بزرگسالان : 7 الی 9 ساعت
8.افراد مسن : 7 الی 8 ساعت
کلام آخر
خواب بیش از حد بعد از یک شب خواب ناکافی یا ضعیف کاملا طبیعی است. با این وجود، خواب آلودگی مداوم میتواند نشانهای از یک اختلال خواب یا سایر بیماریهای زمینهای باشد.
هرکس که مرتبا خواب آلودگی بیش از حد را تجربه میکند باید برای تشخیص به یک پزشک مراجعه کند. درمان دلیل زمینهای خواب آلودگی بیش از حد میتواند کیفیت خواب را بهبود بخشد و خطر سایر عوارض را کاهش دهد.
بسیاری از برنامههای درمانی شامل تغییرات ساده در سبک زندگی هستند که میتواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند.
کلام آخر
در اورا اسلیپ همراه با دکتر فریبا معینی پور با انجام تست های خواب مسکل خواب شما را تشخیص می دهیم و از ابتدای درمان تا انتهای درمان در کنارتان هستیم تا خواب با کیفیتی را تجربه کنید. برای دریافت نوبت و مشاوره تلفنی با ما تماس بگیرید.
شماره های تماس :
منبع: medicalnewstoday
مقالات بیشتر: