دلایل احساس خفگی در خواب + درمان ها
بیدار شدن با نفس نفس زدن و احساس خفگی می تواند آزاردهنده باشد. برخی از افراد تجربه تنگی نفس و احساس خفگی را توصیف می کنند.
این احساس خفگی در خواب، اگر به ندرت یا برای زمان کوتاهی باشد احتمالا برای آلرژی یا سرما خوردگی است ولی در مواردی که تکرار شود یک اختلال تنفسی در خواب است و برای سلامتی بسیار زیان بار و خطرناک است.
برخی از علت های خفگی در خواب درمان راحتی دارند، برای مثال با یک قطره بینی مخصوص بر طرف می شوند ولی در مواردی هم نیاز به توصیه های پزشکی و برنامه درمانی است.
علت ها و دلایل خفگی در خواب :
دلایل مختلفی برای این پدیده وجود دارد. برخی از این دلایل موقتی و خوش خیم و برخی دیگر جدی تر هستند. در ادامه این دلایل را بررسی می کنیم.
ترشح پشت بینی
ترشح پشت بینی می تواند باعث شود تا ترشحات بینی در هنگام شب به سمت گلو حرکت کرده و در آنجا گیر کند، به خصوص اگر به پشت دراز کشیده باشید. موجب مسدود شدن راه هوایی شده و شما را وادار می کنید تا سرفه بزنید و به نفس نفس بیفتید.
افرادی که با نفس نفس زدن ناشی از ترشح پشت بینی بیدار می شوند، می گویند احساس خفگی را تجربه می کنند. آن ها همچنین علائمی مانند گلودرد، طعم بد در دهان یا سردرد سینوسی را تجربه می کنند.
درمان ترشح پشت بینی
اگر ترشح پشت بینی را تجربه می کنید، می توانید از ابزارهای شستشوی بینی برای کمک به تخلیه مخاط اضافی استفاده کنید. اسپری های آب نمک بینی می توانند مجاری بینی را مرطوب نگه دارند. برای تخلیه بهتر و جلوگیری از انسداد راه های هوایی، هناگم خواب سر خود را در ارتفاع بالاتری قرار دهید.
همچنین می توانید از آنتی هیستامین های غیرخواب آور استفاده کنید. پزشک ممکن است یک اسپری بینی استروئیدی تجویز کند.
پرش های هیپنیکی
پرش های هیپنیکی، حرکات غیرارادی بدن هستند که درست زمانی که به خواب می روید اتفاق می افتند.
آن ها گاهی اوقات پرش های هیپناگوژیک نیز نامیده می شوند. این حرکات می توانند انقباض های کوچک در بازو یا شامل کل بدن باشند و این احساس را به شما بدهند که دارید از روی تخت سقوط می کنید.
گاهی اوقات وقتی این اتفاق رخ می دهد، ماهیچه های منقبض شده و شما احساس خفگی می کنید. ممکن است احساس سنگینی در قفسه سینه خود داشته باشید. سایر علائم عبارتند از:
- افزایش ضربان قلب
- تنفس سریع
- تعریق
پرش های هیپنیکی با موارد زیر تشدید می شوند:
- استرس یا اضطراب
- کافئین
- کمبود خواب
- زمان بندی خواب نامنظم
درمان پرش های هیپنیکی
پرش های هیپنیکی را می توان با تغییر در سبک زندگی مانند موارد زیر درمان کرد:
- تنظیم زمان بندی خواب
- خواب با کیفیت بهتر
- کاهش استرس
- خودداری از مصرف کافئین شش ساعت قبل از خواب
آپنه انسدادی خواب
آپنه انسدادی خواب موجب توقف تنفس فرد در حین خواب می شود. همین امر موجب شل شدن ماهیچه های گلو شده به گونه ای که راه هوایی مسدود می شود. به همین دلیل ممکن است به طور ناگهانی با نفس نفس زدن و احساس خفگی بیدار شوید.
سایر علائم همراه با آپنه خواب ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خستگی بیش از حد در طول روز
- خروپف بلند
- سردرد صبحگاهی
- فشار خون بالا
- تغییرات خلق و خوی
- مشکل در تمرکز در طول روز
ادم ریوی
ادم ریوی وقتی رخ می دهد که مایع اضافی در فضاها و بافت های هوایی در ریه جمع می شود. درنتیجه تنفس برای فرد دشوارتر می شود.
اگرچه ادم ریوی در یک بازه زمانی طولانی ایجاد می شود، اما ممکن است فرد به طور ناگهانی به آن مبتلا شود. مشکل در تنفس می تواند باعث شود که با نفس نفس زدن از خواب بیدار شوید و احساس خفگی یا غرق شدگی را تجربه کنید. ادم ریوی حاد یک وضعیت اورژانسی پزشکی است.
علائم دیگری که ممکن است تجربه کنید عبارتند از:
- مشکل در تنفس یا تنگی نفس که هنگام دراز کشیدن بدتر می شود
- خس خس سینه
- اضطراب یا بی قراری ناگهانی
- ضربان قلب سریع و نامنظم
- درد قفسه سینه
- سرفه ای که ممکن است خلط کف آلود ایجاد کند که ممکن است با خون همراه باشد
درمان ادم ریوی
ادم ریوی باید بلافاصله درمان شود. پزشک شما ممکن است موارد زیر را پیشنهاد دهد:
- کاهش دهنده های پیش بار. اینها فشار ناشی از مایع در قلب و ریه های شما را کاهش می دهند. آنها ممکن است شامل دیورتیک ها باشند.
- کاهش دهنده های پس بار. اینها رگ های خونی را گشاد می کنند تا فشار را از بطن چپ قلب خارج کنند.
- داروهای فشار خون
اضطراب و حملات پانیک
هم اضطراب و هم حملات پانیک می توانند باعث شوند که با نفس نفس زدن از خواب بیدار شوید. این حملات ممکن است بدون هیچ دلیل خاصی هنگامی که خواب هستید به سراغ شما بیایند. هر دو این شرایط باعث افزایش احتمال پرش های هیپنیکی می شوند.
علائم دیگر عبارتند از:
- احساس ضعف یا سرگیجه
- تعریق
- داشتن لرز
- احساس از دست دادن کنترل
- درد قفسه سینه
- احساس وحشت یا عذاب قریب الوقوع
- تنگی نفس
درمان اضطراب و حملات پانیک
کاهش استرس و مصرف کافئین هر دو در کاهش علائم اضطراب و اختلالات پانیک موثر هستند. گفتاردرمانی با یک درمانگر نیز می تواند در کمک به شناسایی دلیل اصلی و محرک های اضطراب و حملات پانیک و نیز یافتن راه حل هایی برای مدیریت علائم مفید باشد. داروهای تجویز شده نیز هم برای اضطراب و هم برای حملات پانیک در دسترس هستند.
رفلاکس اسید معده
رفلاکس اسید باعث بازگشت اسید معده به مری می شود. این شرایط که با نام GERD شناخته می شود، می تواند به شما احساس خفگی بدهد. گاهی اوقات، این اسید تا گلو و حنجره نیز باز می گردد. این می تواند باعث شود که فرد با خفگی، سرفه و نفس نفس زدن از خواب بیدار شود.
سایر علائم رایج رفلاکس اسید عبارتند از:
- سوزش سردل
- فرسایش مینای دندان
- بوی بد دهان
- گلودرد مزمن
درمان رفلاکس اسید
اگر رفلاکس معده ای دارید که باعث می شود با نفس نفس زدن از خواب بیدار شوید، پزشک به احتمال زیاد ترکیبی از تغییر در سبک زندگی و دارو را به شما پیشنهاد خواهد داد. تغییرات در سبک زندگی شامل ترک سیگار و اجتناب از خوردن غذاها و نوشیدنی هایی است که موجب GERD می شوند. این ها عبارتند از:
- غذاهای چرب
- غذاهای تند
- مواد غذایی اسیدی
- الکل
از مصرف این موارد دو تا سه ساعت قبل از خواب اجتناب کنید. در حالی بخوابید که سر و بالاتنه کمی بالاتر قرار دارد. در صورت نیاز، پزشک آنتی اسیدها و مسدود کننده های گیرنده H2 را برای کاهش تولید اسید تجویز می کند.
بیشتر بخوانید : رابطه رفلاکس معده و بی خوابی؛ عوامل تشدید و درمان ها
نارسایی قلبی
نارسایی احتقانی قلب موجب می شود تا مایع اضافی در ریه ها یا اطراف آن جمع شده و در نتیجه احتقان یا تنگی نفس برای فرد رخ دهد.
اگرچه علائم اغلب با ورزش شدید بروز می کنند، اما هنگام دراز کشیدن یا خوابیدن نیز ممکن است علائم نارسایی قلبی شدید را تجربه کنید.
علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تورم در پاها
- خستگی مفرط
- درد قفسه سینه
- بی حالی
- نفخ شکم
- مشکلات گوارشی
درمان نارسایی قلبی
نارسایی قلبی یک بیماری مزمن است و به درمان مداوم نیاز دارد. پزشک شما ممکن است داروهایی مانند مهارکننده های ACE، مسدود کننده های بتا، دیورتیک ها و اینوتروپ ها را تجویز کند.
در موارد شدید، برای درمان دلیل اصلی نارسایی قلبی، ازجمله بای پس عروق کرونر برای عروق مسدود شده، به جراحی نیاز است. جراحی همچنین می تواند شامل درمان آسیب حاصل از نارسایی قلبی مانند تعویض دریچه قلب باشد.
آسم شبانه
آسم یک بیماری مزمن است که باعث التهاب در راه های هوایی می شود. آسم شبانه یک بیماری معمول است و یک اصطلاح پزشکی است که در صورت داشتن علائم آسم در هنگام خواب به کار می رود.
علائم آسم شبانه عبارت اند از:
- سرفه
- خستگی
- احساس عدم توانایی در نفس کشیدن
- تنگی در قفسه سینه
بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
COPD زمانی رخ می دهد که کیسه های هوایی کوچک در ریه ها آسیب دیده باشند. این کیسه ها آلونول (Alveoli) نامیده می شوند که نرم ، سست و شل می شوند و باعث کاهش فشار هوا به بیرون از ریه ها می گردد.
این عارضه می تواند در حین خواب رخ دهد و موجب بیدار شدن فرد بیمار برای تنفس هوا و هچنین احساس خستگی زیاد می شود.
سایر علائم COPD عبارتند از:
- خس خس کردن (با صدا نفس کشیدن)
- خلط
- سرفه
- خستگی
- تنگی در قفسه سینه
اگر هر یک از این علائم اورژانسی را تجربه کردید، فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید:
- ادامه علائم تنگی نفس، درد قفسه سینه یا هر دو
- از دست دادن هوشیاری
- درد شدید قفسه سینه
درمان احساس خفگی در خواب
همانطور که عنوان شد، آپنه و اختلالات خواب و همچنین خروپف اگر درمان نشوند با عواقب جبران ناپذیری برای سلامتی ما همراه میشوند!
عدم درمان آپنه خواب میتواند منجر به سکته قلبی، فشار خون، افسردگی، آلزایمر، خستگی روزانه، اضافه وزن و در مواردی حتی منجر به مرگ شود!
پس حتما اگر دچار این مشکل هستید به یک پزشک متخصص مراجعه و سریعا روند درمانی را آغاز کنید!
گفتنی است؛ بهترین راه برای درمان اختلالات خواب این است که ابتدا یک تست خواب از شما گرفته شود و سپس با شناخت اختلالات و آپنه های خواب، درمان آغاز گردد.پس از تست خواب، بهترین و مدرنترین روش درمانی در دنیا، استفاده از دیوایس دهانی است.
این دیوایس به دلیل راحتی در استفاده، عدم نیاز به برق و متعلقات و همچنین نداشتن مواد حساسیت زا، بهترین و قطعیترین راه درمان آپنه خواب است.شایان ذکر است، دیوایس دهانی در ایران تنها در مرکز اورا به بیماران داده میشود.
روشهای غلط درمان
متاسفانه برخی از پزشکان همچنان روشهای اشتباهی را برای درمان انتخاب میکنند که هم درمان قطعی ندارد و هم عواقب بسیار زیادی دارد!
یکی از این روشهای جراحی است! خیلیها برای درمان آپنه خواب و درمان خروپف زبان کوچک را جراحی میکنند که عواقب بسیار زیادی همچون احتمال تغییر صدا، ورود آلودگی ها به بدن، پریدن غذا و آب به گلو و… دارد.
همچنین در بسیاری از موارد خروپف بعد از مدتی به بیمار برمیگردد.
یک روش درمان غلط دیگر نیز، استفاده از CPAP است. این دستگاه نیز معمولا به طور کامل اختلالات خواب را درمان نمیکند و به دلیل سختی استفاده، بزرگی دستگاه، حساسیت زا بودن، نیاز به برق و سختی حمل نقل برای بسیاری از بیماران ناخوشایند بوده است.
بیشتر بخوانید : عوارض دستگاه سی پپ CPAP
همانطور که بالاتر نیز گفته شد، تنها روش با احتمال بالای درمان و سادگی در استفاده که بیماران کوچکترین مشکلی در استفاده از آن ندارند، دیوایس دهانی است!
این دیوایس برخلاف روش های نام برده شده نه تنها برای درمان مناسب است، بلکه هیچ عواقبی برای سلامتی نخواهد داشت.
کلام آخر
بهتر است برای درمان مسائل خواب خود به متخصص اختلالات خواب مراجعه کنید که بهترین درمان را برای شما اتخاذ کند.
در مرکز خواب اورا اسلیپ با جدید ترین روش های درمان خروپف و درمان آپنه خواب با حضور دکتر فریبا معینی پور در خدمت شما هستیم. اختلالات خواب شما را بدون درد و جراحی با دیوایس دهانی که یک از بهترین درمانهاست انجام می دهیم.
برای تهیه این دستگاه و اخد نوبت تنها کافیست با کارشناسان ما تماس بگیرید
منبع : healthline
مقالات بیشتر :